tisdag 19 januari 2010

Början av andra halvan

Idag drog kursen Informationslogistiska tillämpningar igång. I den kursen ska vi bland annat göra ett grupparbete där vi ska ta fram något koncept för en ny informationslogistisk lösning. I princip fria händer. Sådant är jag inte bra på. Jag får inga idéer utan avgränsningar. Finns det något att förhålla sig till kan jag mycket väl få idéer som kräver omförhandling av förutsättningarna, men jag har svårt med "gör vad du vill". I alla fall när detta "vad jag vill" ska bedömas av någon annan och inte bara göras av lust.

Just grupparbetet var väl det som väckte mest reaktioner. Vi har nämligen blivit tvångsindelade i grupper av vår koordinator Jonas. Hur grupperna ser ut vet vi dock inget om än. Den informationen ska publiceras på intranätet (oklart när; först sades det imorgon, men sedan att det kanske kunde bli i eftermiddag). Jonas är inte här och föreläsaren hade bara tillgång till informationen i sin mail. Detta är frustrerande av flera skäl.

Ett är att vi inte fått någon information om grunderna för detta märkliga förfarande (i vanliga fall jobbar vi i partnerföretagsgrupperna eller i grupper vi själva valt). En förklaring om varför detta är i studenternas intresse hade varit på sin plats.

Ett annat är att det skapar oro (kanske helt i onödan) att inte omedelbart få reda på hur grupperna ser ut. Det tar emot lite att jobba med människor man inte är van vid att jobba tillsammans med; det kostar mer kraft. Vanligtvis väljer vi ju grupper utifrån vilka vi trivs att jobba med för att vi fungerar socialt, har samma ambitionsnivå, vill arbeta samma tid på dygnet, med samma framförhållning i relation till inlämningsdatum etc etc. [Här hör jag någon invända att man minsann inte får välja vilka man ska jobba med i arbetslivet heller. Det stämmer ju, men min erfarenhet av arbetslivet är att där handlar det mer om team work än grupparbete. Det innebär att man kommer in med olika roller och kompetenser för att lösa en uppgift, inte för att utifrån en gemensam teoretisk grund i första hand lära sig något. På de flesta arbetsplatser finns det dessutom avtal om när arbetet ska förläggas på dygnet. Så är det inte när man är student och det finns en tydlig spridning i uppfattningar/vanor på den punkten i vår klass. Som J påpekade när vi diskuterade detta på en rast så finns det på en arbetsplats även en arbetsledare/chef man kan vända sig till vid problem. Det gör det inte riktigt för oss. I synnerhet inte när våra lärare bara finns här vid vissa tillfällen.] Att hamna i "fel" grupp kan alltså bli väldigt kännbart. Detta går nu flera och gruvar sig för och eventuellt i onödan. Det hade varit mycket bättre att meddela indelningen genast. Särskilt eftersom många åker från Ljungby idag och grupperna därmed inte hade möjlighet att snacka ihop sig om hur arbetet ska läggas upp medan alla var på plats.

I övrigt tycker jag kursen verkar lovande. Det blir huvudsakligen gästföreläsningar. Vi kommer att examineras på inlämningsuppgifter baserade på föreläsningarna och få individuell respons på vårt arbete för att det ska ge oss så mycket som möjligt.

Kursstarten innebär att vi nu är inne på andra halvan av utbildningen. Eftersom hela hösten går åt till praktik känns det verkligen att upploppet närmar sig nu. Roligt! Lite skrämmande också, men mest roligt. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar