måndag 30 november 2009

IT och suboptimering



Det här klippet får mig att tänka på två saker:

Det ena är artikeln "IT doesn't matter" (som vi läste i introkursen förra året) där Nicholas Carr hävdar att IT numera är infrastruktur och inte en strategisk resurs. Det tror jag stämmer. Den strategiska delen idag är nog för de flesta snarare att använda IT på ett bra sätt - t.ex. för att få koll på det man redan "vet" (ett lysande exempel är Gapminder) - och då kan man ha nytta av en informationslogistiker ;).

Det andra är att ur ett processperspektiv kan denna suboptimering ses som en konsekvens av en funktionsindelad organisation. En vanlig konsekvens av funktionsindelning är nämligen att man tappar helhetsperspektivet. I kursen Verksamhet & verksamhetsutveckling läser vi just nu om processorientering och vilka konsekvenser det bör få på utformningen av en organisations struktur, kultur och informationssystem - jätteintressant! Här är helhetsperspektiv en av grundstenarna.

Förresten tänker jag en sak till: att de som sitter i ledningen behöver inse att IT inte är något för sig, utan ska användas för verksamhetens bästa. Verksamhetens behov (i förlängningen kundens, om man antar processperspektivet) ska styra utformningen av IT-stödet, inte som det ofta verkar bli att IT-avdelningen får styra hur verksamhetens arbete utformas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar