torsdag 23 juli 2009

T1: kursen Tillämpad metodik

Den sista kursen under termin ett är tillämpad metodik, som ordnas av Högskolan i Halmstad. Det är en mycket viktig kurs eftersom den går igenom hur man bedriver vetenskapligt arbete och hur man ska skriva rapporter, något man har nytta av i nästan alla andra kurser vi läser. Av det skälet är det bra att den ligger första terminen. Samtidigt är det en nackdel att den ligger så långt före examensarbetet då det vore bra att ha den här kursen i färskt minne.

Kursen var speciell på många sätt:

  • Den ena läraren använde OH-bilder. Det var något som fick många att avfärda kursen som dålig. Det håller jag inte med om, men jag är ju å andra sidan van vid att man inte får ut föreläsningsunderlag utan skriver alla anteckningar själv. Så var det i varje kurs förra gången jag var heltidsstudent.


  • Den andra läraren inledde och avslutade alla meningar i sina PowerPoint-presentationer (tror faktiskt det var utan undantag) med "..." och avslutade dem på samma sätt. Vi skojade om att göra detsamma på tentan på de frågor som hörde till hans del, man skulle nämligen gärna skriva i punktform... Att döma av ClipArt-bilderna han använde var presentationerna gjorda på 1990-talet. Det var väldigt mycket prat om hans erfarenheter av Sydamerika m.m. Vi fick höra exakt samma historier som GU07 så han verkar ha ett ganska fast 'manus' som han följer. Jag tyckte tyvärr att själva undervisningen rafsades igenom.


  • Det var tidskrävande grupparbeten. Det gick åt många långa timmar för uppsatsanalys av två C-uppsatser vi fått ut. Jag tror att det hade varit lite roligare om uppsatserna haft anknytning till informationslogistik. Min grupp hade det ändå rätt mysigt; vi fikade mycket för att ta oss igenom det hela.


  • Missar man slutseminariet ställs man inför valet att åka till Halmstad under vårterminen för att delta när kursen ges där eller vänta ett år tills den går i Ljungby igen. Det är de enda möjligheterna. Inga undantag.


  • Tentan var svår. Inte för att frågorna i sig var så svåra utan för att det var ovanligt knepigt att ringa in vad de skulle komma att fråga om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar