fredag 12 februari 2010

Utbildningsråd 2010-02-12

Idag på utbildningsrådet fick vi studentrepresentanter ovanligt mycket tid. Det var bra eftersom ingen av oss kunde vara med förra gången. Min klass, GU08, hade ganska mycket kursspecifika synpunkter (inte minst kritiska sådana om affärsutvecklingskursen). De kommer att integreras med den utvärdering som vår samordnare håller i och som skickas till programansvarig, institutionsansvarig och respektive kursansvarig. Bra att äntligen veta ordentligt var våra utvärderingar tar vägen.

En av våra viktigaste punkter var den bristande handledningen, inte minst för partnerföretagsuppgifterna. Vi har inte så goda erfarenheter och hade formulerat det ganska skarpt "Omfattningen på handledningen behöver stå i paritet med de krav som kommer att ställas vid bedömningen av uppgifterna. Det sker endast undantagsvis. Från lärarhåll påtalas ofta att vi ska se inlämningsuppgifterna som en lärandesituation. Som student föredrar man att lärandet sker innan betygsättningen snarare än genom den." Det blev en lång diskussion där jag kände att vi studenter har utbildningsrådet med oss. Det gällde även partnerföretagsuppgifternas roll i utbildningen, vilket var skönt. Om det kan börja fungera som det är tänkt kommer kvaliteten på både våra partnerföretagsuppgifter och våra ex-jobb att bli bättre, vilket ju vore positivt för alla inblandade.

GU09 tog upp problemen med att få tag på lärarna. Jag kunde bara hålla med. De andra trodde knappt sina öron när de hörde hur vissa lärare beter sig. Det som var bra var att utbildningsrådet var helt på studenternas sida i den här frågan; de lärare som inte kan hantera detta på ett bra sätt ska inte undervisa på CIL. Om vi fortsättningsvis har lärare som inte svarar på epost etc ska vi omedelbart ta kontakt med CIL:s personal så driver de frågan vidare med respektive lärosäte.

På frågan om möjligheten att tenta upp godkända resultat blev det dock ett snabbt och orubblig nej från vår VD med motiveringen att det skulle leda till ett evinnerligt omtentande. Där fick han en del mothugg från vår programansvariga och mig. Jag tror faktiskt inte att så värst många skulle utnyttja den möjligheten, men det vore bra om den fanns. Han menade också att det ändå inte spelade någon roll för vilket jobb man får om man har G eller VG. Det kan jag hålla med om så länge man pratar om Sverige, utomlands ser det dock annorlunda ut. Tydligen finns det i alla fall regler som säger att man inte får tenta upp resultat på universitet, men att det är ok på tekniska högskolor (vad då diskriminering?). Enligt några kunde det dock eventuellt vara möjligt genom lokala regler, men så länge VD är emot så tror jag inte ens den möjligheten kommer att undersökas.

Vi undrade om inte "Rekommendationer för kursernas genomförande på CIL" borde omarbetas till regler eftersom många lärare/kursansvariga inte följer dem som det är nu. Detta fick nej med motiveringen att lärarna måste ha "pedagogisk frihet".

En sak som vi dock fick igenom direkt utan diskussion var att treorna borde ingå i utbildningsrådet eftersom de har mest erfarenhet av programmet och under under året ser hur den står sig ute i "verkligheten".

Den nya studierektorn för informatik presenterade sig också. Hon lyssnade uppmärksamt och kom med relevanta kommentarer så det kan nog bli riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar